Markedsnær Innovation

Batterier nær markedet

Mulighederne fra lagring af sol-celle-elektricitet i hhv. batterier og brugsvandsvarmepumpe undersøges i et projekt, som gennemføres i et samarbejde mellem Teknologisk Institut og Firmaet Lithium Balance. Fuldskalaforsøget, som er støttet af Elforsk, udføres på Teknologisk Instituts Energy-Flex-hus, hvor der er monteret to solcelleanlæg på hver 3,5 kW.

IMG_4750_small.jpg

Projektet skal bl.a. undersøge hvor stor en del af sol-celle-el-produktionen, der kan bruges hér og nu i en typisk husholdning, og hvor stor en del man kan lagre og benytte på batterier eller som brugsvand i en varmepumpe. 

Batterier er under kraftig udvikling, også prismæssigt, og ved tilførsel af ny viden i form af fx smart styring af lagring og forbrug kan lagringssystemet optimeres teknisk og energimæssigt. Det afprøvede batteri vurderes at væremeget tæt på, at kunne afprøves i almindelige husstande - bla.a bekræfter forsøget, at virkningsgraden ved op- og afladning er tilfredsstillende. 

Den første del af projektet med forsøg med inverter tilsluttet eksisterende solcelleanlæg og eksisterende vekselretter, har givet gode erfaringer med virkningsgrader, opladningscykler mm. Det viser sig, at der typisk op- og aflades godt en gang i døgnet i sommer-halvåret - (når der er sol). Dvs. batteriet på knap 5 kWh passer godt til solcelleanlægget på 3,5 kW.

En af erfaringerne er imidlertid, at der er store tab på inverteren, bla. fordi den er for stor til batterisystemet og solcelleanlægget. Derfor arbejdes med at finde mere egnet inverter. 

I et andes system skal således afprøves en enfaset 48 Volt hybridinverter på 3,7 kW, der tilsluttes en 4.8kWh batteri pakke. Den skal så kobles til 3.5kwp solcelle systemet på Energy Flex House. Hermed får vi testet en ægte hybrid inverter for bl.a. at se, om dens virkningsgrad er bedre end den inverter, som vi har afprøvet hidtil.

Beregningsprogram

På basis af bl.a. nogle af erfaringerne er der udarbejdet et dimensionerings program, hvor solcelleejer eller rådgiver kan beregne hvor meget eget-forbruget kan flyttes ved hjælp af batterier - samt hvad det betyder økonomisk.
Beregningsprogrammet (Excel-regneark) kan downloades hér.

Hent artikler om projektet

Artikel om solcelle-batteriprojekt, Ingeniøren (pdf)

Artikel om solcelle-batteriprojekt, Råstof (pdf)

___________________________

Retur til oversigt

______________________________________________________

Projektleder for batteriprojektet: Iben Østergaard,
ibo@teknologisk.dk, tlf.: 72 20 2394

.................................................................................................................................