Baggrund for projektet

Da projektet startede var der flere udfordringer i forbindelse med den kraftige vækst for solcelleanlæg, på det danske marked. 

Nedenfor er nogle af de problemstillinger som byggeriets aktører stod (og evt. stadig står) overfor pt. beskrevet. (kilde Dansk byggeri)

Dengang var det ikke længe siden, der i Danmark kun var omkring 1.000 godkendte solcelleanlæg; da projektet blev startet blev der godkendt omkring 1.000 nye anlæg om måneden.

Desværre var det ikke alle montører, der forholdt sig til, om bygningen kunne holde til anlæggene - et typisk solcelleanlæg til et ét-familiehus vejer omkring 500 kg.

Det er derfor ifølge Dansk Byggeri vigtigt, at forbrugeren vælger en montør, der har forstand på både solcelleanlæg samt tagkonstruktioner og bæreevne.

Foruden manglende beregning af tagets styrke og dermed nødvendig forstærkning af tagkonstruktionen, ser vi også gennembrudte undertage, montering direkte på eternitplader eller tegl og forkert inddækning.

I følge Niels Heidtmann, bestyrelsesmedlem i VE-Byg, en interesseorganisation under Dansk Byggeri, kan det give fugtskader, revner i tagpladerne og manglende garantidækning for taget, fordi arbejdet er forkert udført. Samtidig gælder det, at huse uden dokumentation for ordentligt udført arbejde kan blive svære at sælge.

Teknologisk Institut har derfor sammen med branchen udarbejdet en montagevejledning for solcellemontering på de mest gængse tagtyper. Følges denne vejledning undgås fejl og skader. Se: "Baggrundsrapport for montage af solcelleanlæg", eller de deraf udledte kortere standardløsninger, som håndværkeren let kan medbringe på byggepladsen.

Energistyrelsen er i gang med at formulere krav til en certificeringsordning for montører af vedvarende energianlæg, herunder solcelleanlæg.

Indtil den bliver godkendt, kræver det kun autorisation at slutte solcelleanlægget til husets installation, ikke til at montere anlægget. (Kilde Dansk byggeri) (Det kan i den forbindelse nævnes at center for energieffektivisering og ventilation sammen med center for uddannelse og arbejdsmarked, Erhvervsudviklingen pt. yder konsulentbistand til Energistyrelsen omkring kompetencekrav i forbindelse med implementering af godkendelsesordninger for installatører af små VE-anlæg).