Mail fra 8. februar 2013

Kære Fokusgruppe for solceller! 

Temadagen og workshoppen d. 4. februar 2013 blev et tilløbsstykke, hvor de 80 stole i salen ikke slog til! 

Kenn H.B. Frederiksen fra EnergiMidt delte ud af sine erfaringer gennem 20 år med indkøb, kvalitetstjek, drift og vedligehold af solceller - og han gav os et indblik i verdensmarkedet for solceller, som det ser ud lige nu. Kenn fortalte bl.a., at 99 % af de moduler, vi har kendt hidtil, de virker - og 90 % af alle fejl (udover monteringsfejl) ligger på inverterne. Erfaringen er, at over halvdelen af inverterne kører efter 15 år. Om værdien af garantier tilføjede Kenn - med et glimt i øjet: "Det eneste vi kan love jer er, at på et eller andet tidspunkt skal det nok gå i stykker!" 

Vagn Holk, Teknologisk Institut, som er leder af projektet, præsenterede kort hvilket arbejde, som Instituttet er i gang med på solcelleområdet; han fremhævede her en barriererapport, som vil være med til at definere det fremtidige arbejde. 

Derefter deltes vi i to grupper. Knap halvdelen af forsamlingen hørte Amdi Schjødt Worm fra Esbensen Rådgivende Ingeniører fortolke muligheder for etablering af solceller i boligforeninger, efter at Charlotte Darre, Teknologisk Institut, havde introduceret projektets arbejde omkring bl.a. boligselskaber. Dette gav anledning til livlig debat, og forslag om, at der arbejdes videre med bl.a. en guide for etablering af solceller i andelsboligforeninger.                  

I den anden gruppe fortalte Søren Poulsen fra Teknologisk Institut om muligheder for måling på - og kvalitetstest af solceller, moduler og anlæg. Leon Buhl fra Teknologisk Institut fulgte op med en beskrivelse af de nye krav til virksomheder, der skal installere vedvarende energianlæg, herunder solcelleanlæg. 

Derefter præsenterede Mathias Høeg og Peter Svendsen fra Teknologisk Institut andet udkast til montage- og installationsvejledning, som en introduktion til det efterfølgende gruppearbejde. Udover rapportens indhold, præciserede de også på hvilket grundlag rapporten var lavet.

Ved gruppearbejdet kom der forslag til ændringer og udbygninger af rapporten, bl.a. omkring flade tage og tagpaptage som helhed. Der blev også efterlyst en præcisering af, hvornår forstærkning af lægterne er nødvendig. Desuden blev det foreslået, at der arbejdes med en undersøgelse af, om sikkerhedsniveauet for solceller bør ændres. 

Præsentationerne, der introducerede workshops, ligger på www.bis.teknologisk.dk, som er projektets hjemmeside. 

I de næste uger drøftes og indarbejdes workshoppens kommentarer og idéer, mens der stadig er mulighed for at kommentere det andet udkast til montage- og installationsvejledningen. 

For en god ordens skyld vedlægges hér det andet udkast til montage- og installationsvejledning, som kan kommenteres indtil d. 1. marts (Det er samme version, som tidligere er udsendt). 

Tak til jer, der deltog i temadagen og bidrog i debatten på workshoppen.

Vi ønsker jer alle en god weekend - og god vinter(ferie)! 

Med de bedste hilsner

Iben Østergaard

Konsulent
Energi og Klima
Mobil 72 20 23 94
ibo@teknologisk.dk

Teknologisk Institut
Gregersensvej 2
2630 Taastrup
Telefon 72 20 20 00

www.teknologisk.dk