Sådan virker solceller

En solcelle er en halvleder(diode) som omsætter lysstråling direkte til elektricitet ved hjælp af den såkaldte fotoelektriske effekt. Solceller producerer el helt uden bevægelige dele, og der er derfor tale om en meget robust og driftsikker teknologi. Blandt andet derfor har solceller længe været brugt i rumfarten, senere til specielle anvendelser på jorden, hvor den høje pris var underordnet.

Fremstillingsomkostningerne er imidlertid faldet drastisk og effektiviteten øget, så solceller i dag er relevante i mange sammenhænge til elforsyning i stor eller lille skala. Solcelleanlæg er først og fremmest karakteriseret ved deres modulære opbygning, idet de består af et antal solcellemoduler, som kobles sammen til at give anlægget den ønskede strømstyrke og spænding.

Kort fortalt virker solceller ved at sollysets fotoner rammer elektronerne i solcellen, hvorved de får tilført energi og bryder løs fra deres normale position. Det gør dem i stand til at gennemtrænge den såkaldte p-n overgang i dioden, fortrinsvis i den ene retning. Der vil derfor blive forskel i elektronkoncentrationen på for- og bagside. Ved at samle elektronerne op i et gitter på forsiden kan de ledes gennem en ledning og tilbage til bagsiden og atter tilføres energi fra sollyset.

Opbygning Af Krystallinsk Siliciumsolcelle
Opbygning af krystallinsk siliciumsolcelle.

 Opbygning Af Tyndfilm -solcelle
Opbygning af tyndfilm-solcelle (f.eks. I lommeregner, her med tre celler i serie).

Solcelleanlæg Består Af Moduler Sammensat Af Enkeltceller
Solcelleanlæg består af moduler sammensat af enkeltceller.